Temiz enerji yatırımlarında Afrika dikkat çekiyor!

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, Afrika’da temiz enerji yatırımları hızla yükseliyor. Özel sektör tarafından yapılan yatırımlar, 2019’da 17 milyar dolardan 2024’te 40 milyar dolara çıktı.

Global enerji sektörüne bu yıl yapılacak yatırımların toplamı 3,3 trilyon doları bulacak. Bunun 2,2 trilyon dolarlık kısmı temiz enerji yatırımlarına ayrılmış durumda. Ancak Afrika, dünya nüfusunun %20’sini barındırmasına rağmen temiz enerji yatırımlarından sadece %2’sini alabilecek. Hesaplamalara göre, bu yıl Afrika’nın temiz enerji yatırımlarından payı 44 milyar dolar olacak.

Temiz Enerjiye Erişim Sorunu

Afrika genelinde 600 milyon insanın elektriğe erişim sorunu devam ederken, 1 milyar insan temiz pişirme yakıtı ve teknolojilerine ulaşamıyor. Sahra Altı Afrika bölgesinde ise yatırımlar, bölgenin büyüklüğü ve nüfusuyla kıyaslandığında oldukça düşük seviyelerde seyrediyor.

Özellikle temiz pişirme çözümlerine yapılan yatırımlar genellikle bağışçı ve hibe projelerine bağlı olarak gerçekleşiyor. Bu alanda yatırım yapmanın getirisi düşük olduğundan tercih edilmiyor. Bu durum, kamu politikalarının enerji yatırımlarını şekillendirmedeki belirleyici rolünü vurguluyor.

Geleceğin Enerji Projeleri

Enerjiye erişimi sağlamak için sadece büyük altyapı projelerine değil, aynı zamanda küçük ölçekli dağıtık çözümlere de yatırım yapılması gerekiyor. Güneş enerjisi sistemleri, mini şebekeler ve enerji depolama çözümleri, kırsal kesimlerde sürdürülebilir enerji erişimi için kritik öneme sahip.

Afrika’da toplam enerji yatırımlarının yaklaşık %70’i hala fosil yakıtlara ayrılıyor. Kamu ve kalkınma finansmanı kaynaklı enerji yatırımları geçen yıl önemli ölçüde azaldı. Bu düşüşte, petrol ve doğal gaz sektöründeki yatırımlardaki gerileme etkili oldu. Yenilenebilir enerji yatırımları ise bu kaybı kısmen telafi edebildi.

Özel sektör, temiz enerji yatırımlarındaki düşüşü telafi etmek için devreye giriyor. Yenilenebilir enerjiye olan ilgi artarken, kalkınma finansman kurumlarından sağlanan sermaye en önemli destek mekanizmalarından biri haline geliyor.

IEA, gelişmekte olan ülkelerdeki enerji dönüşümü için uluslararası sermaye akışlarının artırılmasının kritik olduğunu belirtirken, Afrika’da yerel mali piyasaların derinleştirilmesinin de önemli olduğunu vurguluyor.

Ancak buna karşın, kıtada ekonomik zorluklarla karşılaşılıyor. Artan döviz borcu, yüksek faiz oranları ve para birimi oynaklıkları, yatırım maliyetlerini artırıyor ve projelerin gerçekleşmesini zorlaştırıyor. Ayrıca, Afrika’daki enerji yatırımlarını finanse etmek için gereken kaynakların önemli bir kısmı borç ödemelerine gidiyor.

Related Posts

Burhanettin Bulut’tan zam tepkisi: Faturayı yine vatandaşa kestiler

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak doğalgaz zammını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, doğalgaz toptan satış fiyatlarında bütçe hedefleri doğrultusunda güncellemeye gidildi. Buna göre, doğalgaza sanayi …

Emeklilerin sabrı taştı! Sokağa iniyorlar hem de enflasyonun açıklanacağı gün!

Milyonlarca emekli hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında ayakta kalmaya çalışıyor. 3 Temmuz’da açıklanacak 6 aylık enflasyon farkı ile bir nebze rahatlamayı uman emekliler için ortaya .çıkan rakamlar iç açıcı değil. Üstelik 2 buçuk emekli …

İsviçre üretim sektöründe umut veren canlanma

İsviçre’de procure.ch tarafından açıklanan İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi PMI, mayıs ayındaki 42.1 seviyesinden haziranda 49.6’ya yükselerek piyasa beklentilerini önemli ölçüde aştı. Bu artış, sektörün yılın başlarındaki seviyelerine …

AYM’den emsal karar: Arabulucunun hatası yargı yolunu kapatamadı!

Anayasa Mahkemesi, arabulucunun yaptığı tarih hatası yüzünden işe iade davası reddedilen işçinin mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AYM, işçiye 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Küresel piyasalarda kritik gün: Gözler ECB forumunda!

Avrupa Merkez Bankası’nın Portekiz’deki zirvesi küresel piyasaların odağına yerleşti. ABD’nin Japonya ve Kanada’ya yönelik sert adımları, belirsizlikleri artırırken; Powell, Bailey ve Ueda’nın açıklamaları yatırımcıların yönünü belirleyecek.

New York borsası yükselişle açıldı

New York borsası, ABD’nin yeni ticaret anlaşmaları yapacağı beklentileriyle haftanın ilk işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,46 artarak 44.020,66 puana çıktı.