Talep de başarı da yok ama siyasal iktidarın kaynakları hep imam hatiplere akıyor: Ayrıcalık bitmiyor!

Siyasal iktidar, uzun süredir imam hatip okullarına olan ilginin azalmasıyla başa çıkmaya çalışıyor. Aileler arasında, çocuklarının iyi bir gelecek sağlamak için bu okullara gitmelerinin önemli olduğu algısı yaratılmaya çalışılıyor. Bu amaçla, okulların adlarına “Anadolu” ekleniyor. Ayrıca, “proje okul” olarak nitelendirilmeleri sağlanıyor. Bununla da yetinilmeyerek, bu okullar sınav yaparak ve öğrencilerini “seçerek” alıyorlar.

“Proje imam hatip ortaokulları”na öğrenci alımı için düzenlenen sınavların sonuçları, bu okulların resmi internet sitelerinde yayınlandı. Velilere gösterilen büyük ilgi nedeniyle yazılı mesajlarda, teşekkür edildi ve bu okullara kesinlikle sınavsız öğrenci alınmayacağı vurgulandı.

Bir okulun web sitesinde, “Burada, 10 yaşındaki çocuklarımızın hakları söz konusudur ve başarılı olanlar sadece kendi emekleri ve haklarıyla bu okula kayıt hakkı elde etmişlerdir. Bu konuda dikkatli olunmalı ve sonuca saygı duyulmalıdır. Başka bir seçeneği düşünenlerle ilgili yasal işlem başlatılacaktır” denildi.

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

Proje lise ve ortaokul uygulamalarının, kamunun her vatandaşa eşit eğitim ve hizmet imkanı sunma iddiasına ve milli eğitim temel kanununda belirtilen “genellik ve eşitlik” ilkesine aykırı olduğunu belirten eğitim uzmanı Alattin Dinçer, “Eğitim bir kamu hizmetidir. Özel ortaokullar hariç, genel ve imam hatip ortaokulları kamu okuludur. Devlet, bu okullar arasında hizmet sunumunda ayrım yapmamalıdır” dedi.

Siyasal iktidarın özellikle Anadolu imam hatip liseleri ve imam hatip ortaokulları lehine ayrımcı bir tavır sergilediğine dikkat çeken Dinçer, şunları söyledi:

“Bu tavrın, ailelerde çocuklarının sadece bu okullarda okuyarak ikbal ve geleceklerini sağlayabileceği algısının oluşmasına ve tercihlerinde etkili olmasına neden olduğunu gözlemliyoruz. Eğitimde, belirli bir gruba veya zümreye ayrıcalık tanımak ve okulları ayrıştırmak, eğitimde fırsat eşitliğinin daha da zayıflamasına sebep olabilir.

Standart sınavların dördüncü sınıflara kadar inmesi, eğitimde çürüme ve bozulmanın kapısını aralar. Dünya genelinde sınavsız eğitim hedefine yönelirken, 4. sınıftan itibaren çocukları sınava tabi tuttuğumuzda ortaya çıkacak endişeler, ruhsal sağlık sorunlarına yol açabilir ve buna izin verilmemelidir.”

Related Posts

Okullar ne zaman açılacak, ilk ders zili ne zaman çalacak? MEB 2025 – 2026 eğitim öğretim yılı takvimi!

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından merakla beklenen 2025-2026 eğitim öğretim yılı takvimi resmi olarak duyuruldu. 20 Haziran itibarıyla öğrenciler karnelerini aldı ve yaz tatiline başladı. Yeni eğitim yılında okulların açılış tarihi, ara tatiller, yarıyıl tatili ve eğitim döneminin kapanış tarihleri belli oldu. Öğrenciler, öğretmenler ve veliler için planlama kolaylığı sağlayacak bu takvim, özellikle okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin uyum süreçlerini destekleyen önemli detaylar içeriyor. Peki, okullar ne zaman açılacak? 2025 – 2026 ilk ders zili ne zaman çalacak?

SAĞLIK BAKANLIĞI PERSONEL ALIMI 2025 | Sağlık Bakanlığı 18 bin personel alımı ne zaman yapılacak, başvuru şartları belli oldu mu? Bakan Memişoğlu açıklamıştı!

Sağlık Bakanlığı personel alımı başvuru tarihi ve şartları, adayların yoğunlaştığı konulardan oldu. Hemşire, diyetisyen, sağlık teknikeri, teknisyen, tıbbi sekreter ve büro personeli gibi çeşitli kadrolarda 15.342 sözleşmeli personel istihdamının ardından gözler bir sonraki personel alımına çevrildi. Sağlık Bakanlığı personel alımı başvuruları, ÖSYM tercih kılavuzunun yayınlanmasıyla gerçekleşiyor. Başvuru ve tercih kılavuzu ile beraber, Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanı alımı kadro ve branş dağılımları ile başvuru şartları ve özel koşullar gibi detaylar ilan edilecek. Öte yandan konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Memişoğlu, yeni personel alımı için tarih verdi. Peki, Sağlık Bakanlığı personel alımı ne zaman, başvurular başladı mı? İşte, Sağlık Bakanlığı 18 bin personel alımı son durum gelişmeleri.

ATA AÖF SINAV TAKVİMİ 2025 || ATA AÖF bütünleme sınavı ne zaman yapılacak? Bütünleme sınavı giriş belgesi yayınlandı mı?

ATA AÖF bütünleme sınav tarihi için öğrencilerin geri sayımı başladı. Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi bahar yarıyılı sonu final sınavı sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Sonuçların erişime açılmasının ardından gözler bütünleme sınavı takvimine çevrildi. Lisans ve ön lisans eğitimlerini açıktan devam ettiren öğrencilerin katılımı ile bahar yarıyılı bütünleme sınavları ilan edilen takvim doğrultusunda düzenlenecek. Peki ATA AÖF bütünleme sınavı ne zaman yapılacak? Bütünleme sınavı giriş belgesi yayınlandı mı? İşte ayrıntılar…

Öğretmenlerin il dışı atama sonuçları açıklandı mı? İl dışı atama iptal edilir mi?

Öğretmenlerin isteğe bağlı il dışı atama sonuçları belli oldu. 2 Haziran’da başvuru süreci tamamlanmıştı. Peki, Öğretmenlerin il dışı atama sonuçları açıklandı mı? İl dışı atama iptal edilir mi?

Ayvalık Açık Hava Film Geceleri 21 Haziran’da başlıyor

Ayvalık Açık Hava Film Geceleri 21 Haziran’da başlıyor

2 HAZİRAN ÇILGIN SAYISAL LOTO SONUÇLARI SORGULAMA 2025 (Tıkla hızlı görüntüle) | Milli Piyango Online Çılgın Sayısal Loto çekiliş sonuçları belli oldu: 330 milyon TL ikramiye devretti!

Çılgın Sayısal Loto çekiliş sonuçları sorgulama ekranı 2 Haziran canlı çekiliş sonrası Milli Piyango Online üzerinden erişime açıldı. Sisal Şans tarafından, haftanın 1. Çılgın Sayısal Loto çekilişi, 2 Haziran Pazartesi günü noter huzurunda gerçekleşti. Milli Piyango TV Youtube kanalından da canlı yayınlanan çekilişin hemen ardından, bu akşamki Çılgın Sayısal Loto çekiliş sonuçları ve kazandıran numaralar ilan edildi. Heyecanla beklenen Sayısal Loto’da 6 bilen çıkmayınca tam 330 milyon 221 bin 20 TL ikramiye devretti. 4 bilen 152 kişi de 29.201,95 TL kazandı. Şans oyunu tutkunları Çılgın Sayısal Loto sonucu sorgulama ekranı millipiyangoonline.com üzerinden ikramiyelerini öğrenebilecekler. İşte, 2 Haziran 2025 Çılgın Sayısal Loto sonuçları telefondan online hızlı sorgulama ekranı ve çekilişle ilgili ayrıntılar.