Temiz enerji yatırımlarında Afrika dikkat çekiyor!

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, Afrika’da temiz enerji yatırımları hızla yükseliyor. Özel sektör tarafından yapılan yatırımlar, 2019’da 17 milyar dolardan 2024’te 40 milyar dolara çıktı.

Global enerji sektörüne bu yıl yapılacak yatırımların toplamı 3,3 trilyon doları bulacak. Bunun 2,2 trilyon dolarlık kısmı temiz enerji yatırımlarına ayrılmış durumda. Ancak Afrika, dünya nüfusunun %20’sini barındırmasına rağmen temiz enerji yatırımlarından sadece %2’sini alabilecek. Hesaplamalara göre, bu yıl Afrika’nın temiz enerji yatırımlarından payı 44 milyar dolar olacak.

Temiz Enerjiye Erişim Sorunu

Afrika genelinde 600 milyon insanın elektriğe erişim sorunu devam ederken, 1 milyar insan temiz pişirme yakıtı ve teknolojilerine ulaşamıyor. Sahra Altı Afrika bölgesinde ise yatırımlar, bölgenin büyüklüğü ve nüfusuyla kıyaslandığında oldukça düşük seviyelerde seyrediyor.

Özellikle temiz pişirme çözümlerine yapılan yatırımlar genellikle bağışçı ve hibe projelerine bağlı olarak gerçekleşiyor. Bu alanda yatırım yapmanın getirisi düşük olduğundan tercih edilmiyor. Bu durum, kamu politikalarının enerji yatırımlarını şekillendirmedeki belirleyici rolünü vurguluyor.

Geleceğin Enerji Projeleri

Enerjiye erişimi sağlamak için sadece büyük altyapı projelerine değil, aynı zamanda küçük ölçekli dağıtık çözümlere de yatırım yapılması gerekiyor. Güneş enerjisi sistemleri, mini şebekeler ve enerji depolama çözümleri, kırsal kesimlerde sürdürülebilir enerji erişimi için kritik öneme sahip.

Afrika’da toplam enerji yatırımlarının yaklaşık %70’i hala fosil yakıtlara ayrılıyor. Kamu ve kalkınma finansmanı kaynaklı enerji yatırımları geçen yıl önemli ölçüde azaldı. Bu düşüşte, petrol ve doğal gaz sektöründeki yatırımlardaki gerileme etkili oldu. Yenilenebilir enerji yatırımları ise bu kaybı kısmen telafi edebildi.

Özel sektör, temiz enerji yatırımlarındaki düşüşü telafi etmek için devreye giriyor. Yenilenebilir enerjiye olan ilgi artarken, kalkınma finansman kurumlarından sağlanan sermaye en önemli destek mekanizmalarından biri haline geliyor.

IEA, gelişmekte olan ülkelerdeki enerji dönüşümü için uluslararası sermaye akışlarının artırılmasının kritik olduğunu belirtirken, Afrika’da yerel mali piyasaların derinleştirilmesinin de önemli olduğunu vurguluyor.

Ancak buna karşın, kıtada ekonomik zorluklarla karşılaşılıyor. Artan döviz borcu, yüksek faiz oranları ve para birimi oynaklıkları, yatırım maliyetlerini artırıyor ve projelerin gerçekleşmesini zorlaştırıyor. Ayrıca, Afrika’daki enerji yatırımlarını finanse etmek için gereken kaynakların önemli bir kısmı borç ödemelerine gidiyor.

Related Posts

80.000’den fazla araç tehlikeli hava yastığı nedeniyle geri çağrılıyor

Fransız üretici firma Stellantis, 2014 model Citroën C3’ün hava yastığının patlaması sonucu 37 yaşındaki bir kadının hayatını kaybettiğini doğrulayan son raporun ardından “Dur-Sür” emri çıkardı. Bunun sonucunda Citroën C3 (2009–2016) ve DS3 (2016 …

Türk somonu hasadı bereketli geçiyor

Dünya pazarından yoğun ilgi gören Türk somonu, son yıllardaki üretim ve ihracat başarısını yeni hasat sezonunda da sürdürüyor.

İş, aile, tatil, hepsi için ideal: En ucuz 10 minibüs

halktv.com.tr – Erkan Ersöz / ÖZEL HABER Yılın ilk iki ayında düşüşte olan hafif ticari araç pazarı, sonraki dönemde oransal olarak otomobil satışlarının üstünde bir performans sergiledi. Piyasada beş kişilik minivanlar yüzde 20’lik artışla pazardan …

İsviçre’nin başı enflasyonla değil deflasyonla dertte: Faiz oranını yüzde 0’a düşürmek zorunda kaldı

İsviçre Merkez Bankası (SNB), deflasyonla (para darlığı) ile mücadele için faiz oranını yüzde sıfıra düşürdü.

Hazine’nin borç stoku belli oldu

Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı haziran ayı brüt borç stoku verilerine göre merkezi yönetimin borç stoku 11 trilyon 64,4 milyar lira oldu.

Dünya Bankası’ndan kritik uyarı: Borç şeffaflığında reformlar yapılmalı

Dünya Bankası, “Radikal Borç Şeffaflığı” başlıklı rapor yayımladı. Raporda, borç şeffaflığı uygulamalarında köklü değişikliklerin gerekli olduğu belirtildi. Daha sıkı finansman ortamına yanıt olarak daha fazla gelişmekte olan ekonominin bütçe dışı ve …