Menopoz sonrası her 10 kadından 1’i risk altında!

Postmenopozal Kanama ve Önemi

Postmenopozal kanama, son adet dönemi üzerinden en az bir yıl geçtikten sonra meydana gelen kanama olarak tanımlanmaktadır. Bu durumu detaylarıyla açıklayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural’a göre, postmenopozal kanama şikayeti olan hastaların dikkatle değerlendirilmesi son derece önemlidir. Bu kanama, rahim kanseri veya kanser öncüsü lezyonların ilk belirtisi olabilir.

Prof. Dr. Ural, postmenopozal kanamanın en yaygın sebeplerinden birinin endometriyal atrofi olduğunu belirtiyor. Östrojen azalması nedeniyle rahim iç duvarının incelmesi ve kırılganlaşması olarak tanımlanan bu durum dışında östrojen hormonu kullanımı, rahim iç duvarından kaynaklanan polip, miyom, endometriyal hiperplazi ve enfeksiyonlar da postmenopozal kanamanın sebepleri arasında yer almaktadır.

‘Jinekolojik Muayene ve Ultrasonografi Şart!’

Prof. Dr. Ural, menopoz sonrası kanama şikayeti olan hastaların izlemesi gereken adımları da açıklıyor. Bu adımlar arasında detaylı bir jinekolojik muayene, ultrasonografi ile rahim iç duvarının ve yumurtalıkların incelenmesi, şüpheli durumlarda rahim iç duvarından biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gerekliliği yer almaktadır.

Menopoz sonrası kanamanın asla olağan bir durum olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ural, kanser olasılığını elemek için postmenopozal kanama durumunda tanı yöntemlerinin hızla uygulanması gerektiğini ve erken teşhisin hayat kurtarabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcaklar arttı; bebekler ve yaşlılarla sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında. Uzman tavsiyesi: İçecekleri ‘buz gibi soğuk’ içmeyin. Şekerli içeceklerle çay ve kahve içmeyi azaltın. Aniden soğuk suya atlamayın. Günde 2-2,5 litre su için. Terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Spor sonrası klimalı ortamlardan uzak durun.

Sıcak havalarda artan “Salmonella” bakterisine dikkat

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklık artışıyla çoğalan Samonella bakterisi tehlikesine karşı gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemini aktardı. Salmonella özellikle bu mevsimde gıda zehirlenmelerinde en yaygın sebep olarak öne çıkıyor. Virüs basit hijyen kuralları ihmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.