Menopoz sonrası her 10 kadından 1’i risk altında!

Postmenopozal Kanama ve Önemi

Postmenopozal kanama, son adet dönemi üzerinden en az bir yıl geçtikten sonra meydana gelen kanama olarak tanımlanmaktadır. Bu durumu detaylarıyla açıklayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural’a göre, postmenopozal kanama şikayeti olan hastaların dikkatle değerlendirilmesi son derece önemlidir. Bu kanama, rahim kanseri veya kanser öncüsü lezyonların ilk belirtisi olabilir.

Prof. Dr. Ural, postmenopozal kanamanın en yaygın sebeplerinden birinin endometriyal atrofi olduğunu belirtiyor. Östrojen azalması nedeniyle rahim iç duvarının incelmesi ve kırılganlaşması olarak tanımlanan bu durum dışında östrojen hormonu kullanımı, rahim iç duvarından kaynaklanan polip, miyom, endometriyal hiperplazi ve enfeksiyonlar da postmenopozal kanamanın sebepleri arasında yer almaktadır.

‘Jinekolojik Muayene ve Ultrasonografi Şart!’

Prof. Dr. Ural, menopoz sonrası kanama şikayeti olan hastaların izlemesi gereken adımları da açıklıyor. Bu adımlar arasında detaylı bir jinekolojik muayene, ultrasonografi ile rahim iç duvarının ve yumurtalıkların incelenmesi, şüpheli durumlarda rahim iç duvarından biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gerekliliği yer almaktadır.

Menopoz sonrası kanamanın asla olağan bir durum olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ural, kanser olasılığını elemek için postmenopozal kanama durumunda tanı yöntemlerinin hızla uygulanması gerektiğini ve erken teşhisin hayat kurtarabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

Hijyenik olmayan yüzme havuzu suları konusunda uzmanlar enfeksiyona karşı uyarıyor: Kulak tıkacı kullanın

Uzmanlar, yaz aylarında hijyenik olmayan havuzların ‘yüzücü kulağı’ riskini artırdığına dikkat çekiyor.

Yaşlı hastalara e-rapor müjdesi

26 Mayıs itibarıyla e-Rapor uygulaması hayata geçti. 80 yaş ve üzeri hastalar ile yatağa bağımlı hastaların raporları, herhangi bir talepte bulunmalarına gerek kalmadan yenilenecek.