Hafta sonu kaçamağı demeyin! Sızdıran bağırsak sendromu 2 günde başlayabilir

Sağlığınız İçin Hafta Sonu Kaçamaklarına Dikkat!

Sosyal medyada sıkça paylaşılan “hafta sonu kaçamağı” menüleri aslında masum değil! Yapılan yeni bir araştırmaya göre, sadece birkaç gün boyunca yüksek yağ içeren besinler tüketmek bağırsağın savunma sistemine zarar verebilir. Immunity dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, yüksek yağ oranlı besinlerle beslenen farelerin bağırsak duvarını koruyan bağışıklık hücrelerinin kısa sürede işlevini kaybettiği görüldü. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, modern beslenme alışkanlıklarının sindirim sistemi üzerinde beklenmedik ve hızlı etkilere sahip olduğunu belirtti.

Bağırsak Sağlığı ve Beslenme İlişkisi

Doç. Dr. Öztürk, bağırsağın sadece sindirim değil, aynı zamanda bağışıklık sistemi için de önemli bir rol oynadığını vurguladı. Bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin bağışıklık hücrelerini desteklediğini belirten Öztürk, yağlı ve işlenmiş gıdaların bu dengeyi bozabileceğini söyledi. Yapılan araştırmalar, kısa süreli yüksek yağ tüketiminin vücutta iltihaplanma sürecini başlatabileceğini gösterdi. Bu durum zamanla bağırsak duvarını zayıflatarak zararlı maddelerin kana sızmasına yol açabilir.

Sağlığınızı Tehlikeye Atmayın

Halk arasında ‘sızdıran bağırsak’ olarak bilinen sendromun, bağırsak geçirgenliğinin artması şeklinde ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Öztürk, bu durumun belirtilerinin kronik yorgunluk, şişkinlik, gaz, cilt döküntüleri, baş ağrısı, besin intoleransları, dikkat dağınıklığı ve bağışıklık sorunları olabileceğini söyledi. Öztürk, özellikle hafta sonları yapılan yoğun yağ ve kalori alımının uzun vadede ciddi sonuçları olabileceğine dikkat çekti. Vücudun bu tür dalgalanmalara tolerans gösteremediğini belirten Öztürk, paketli, işlenmiş ve yüksek doymuş yağ içeren gıdaların sindirim sistemine zarar verebileceğini ifade etti.

Bağırsak Sağlığı ve Zihinsel Durum İlişkisi

Doç. Dr. Öztürk, bağırsak sağlığının sadece sindirim ile sınırlı olmadığını, aynı zamanda beyinle de doğrudan ilişkili olduğunu aktardı. Bağırsak-beyin ilişkisi nedeniyle depresyon, kaygı bozuklukları, cilt problemleri ve uyku düzensizlikleri gibi pek çok durumun bağırsak florasının bozulmasına bağlı olabileceğini belirtti. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için bağırsak sağlığının korunmasının önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.