Bilim İnsanları Yabancıların Türkçe Kullanım Hatalarını Yapay Zekayla Tespit Ediyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Eryiğit liderliğinde, Doğal Dil İşleme Araştırma Grubu tarafından yabancıların Türkçe kullanım hatalarını tespit etmek ve düzeltmek amacıyla bir çalışma başlatıldı.
Prof. Dr. Eryiğit ve ekibi, yabancıların Türkçe kullanım hatalarını tespit eden yapay zeka destekli bir yazılım geliştirdi. Prof. Dr. Eryiğit, çalışmada İTÜ Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) bünyesinde farklı alanlardan birçok araştırmacının yer aldığını belirtti.
Eryiğit, İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümünde yabancıların Türkçe öğrenimini kolaylaştırmayı hedeflediklerini ve mobil uygulamalar geliştirdiklerini söyledi. Ayrıca, farklı demografik kökenlerden gelen yabancı öğrencilere dil eğitiminde hangi konuların öncelikli olduğunu belirleyen bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.
Eryiğit, doğal dil işleme teknolojileri ve büyük dil modellerine dayalı teknolojilerin hızla ilerlediğini vurgulayarak, “Bu teknolojiler genellikle İngilizce ve Çince gibi yaygın dillerde eğitiliyor ancak Türkçe gibi dillerde benzer yazılımların eksikliği bulunuyordu. Bu açığı kapatmak amacıyla çalışmalarımıza hız verdik.” dedi.
Yapılan araştırmalar sonucunda, öğrencilerden toplanan veriler üzerinde hata etiketlemesine ihtiyaç olduğunu belirten Eryiğit, dünya genelinde hata etiketlemesi için bir standardın olmadığına dikkat çekerek, farklı dillerde dil kullanımındaki hatalar için uluslararası bir etiketleme standardı geliştirdiklerini açıkladı.
Eryiğit, yapay zeka yazılımıyla hatalı ve düzgün metinleri eşlediklerini, hataların seviyesini belirlediklerini ve hata türlerini otomatik olarak düzelttiklerini söyledi. Bu sürecin önce manuel olarak gerçekleştirildiğini belirten Eryiğit, otomatik sistemler geliştirerek süreci hızlandırdıklarını ve dil öğretiminde iyileştirmeler sağladıklarını ifade etti.
“Türkçemizin öğrenimi üzerine büyük bir atılım sağlanacak”
Eryiğit, İTÜ’de yerli bilim insanları tarafından geliştirilen yapay zeka yazılımı hakkında bilgi verirken, Türkçeye olan ilginin arttığını ve dil öğrenimiyle ilgili araştırma fonlarının oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, dil öğrenimine yönelik iki farklı patent aldıklarını belirtti.