Süveyda’da katliam iddiaları: ‘Yataklardaki hastaları vurdular’

“`html

Suriye hükümet güçlerinin, bir hafta önce meydana gelen mezhep çatışmaları esnasında bir hastanede ciddi bir saldırı gerçekleştirdiği öne sürülüyor.

BBC, Suriye hükümeti tarafından hastaların hayatını kaybettiğini belirten sağlık personelinin bulunduğu Süveyda Ulusal Hastanesi’ni ziyaret etti.

Uyarı: Bu haber şiddet içerir.

Hastane otoparkına ilk girdiğimde, ağır ve etkileyici bir koku beni karşıladı.

Süveyda’nın ana hastanesinin otoparkında, beyaz plastik torbalara sarılı birçok ceset yerleştirilmiş durumda. Bu cesetlerden bazıları açık, ve burada hayata veda edenlerin şişmiş ve parçalanmış kalıntıları açık bir şekilde görünmekte.

Altımda kanla kaplı bir asfalt var, zemin oldukça kaygan.

Güneşin kavurucu sıcaklığı nedeniyle koku daha da dayanılmaz hale geliyor.

Beyin cerrahı Dr. Vissam Mesud, “Bu tamamen bir katliamdı. Askerler buraya barış sağlamak amacıyla geldiklerini söylediler, ama küçük yaştan en yaşlıya kadar birçok hastayı katlettiler.” şeklinde konuştu.

Dr. Mesud, bana hükümet baskısının hemen sonrasına ait olduğunu belirttiği bir görüntü gönderdi. Videoda, bir kadın hastaneyi gezdiriyor ve odalarda kanlı çarşafa sarılı çok sayıda ölü hasta bulunuyor.

Hastanede görev yapan doktorlar, hemşireler ve gönüllüler, hepsi aynı durumu ifade ediyor. Geçen Çarşamba gecesi Suriye hükümet güçlerinin hastaneye gelerek Dürzi topluluğunu hedef aldığını bildiriyorlar.

Hastane gönüllüsü Kiness Ebu Motab, kurbanlar hakkında, “Onların suçu ne? Sadece demokratik bir ülkede azınlık olmaları mı?” diye sorarak tepki gösteriyor.

Şehirdeki İngilizce öğretmeni Usame Malak ise hastane kapısının dışında, “Onlar suçlu, canavara dönüşmüş durumdalar. Onlara asla güvenmiyoruz. Sekiz yaşında engelli bir çocuğu kafasından vurdular.” diyerek endişelerini dile getiriyor.

“Uluslararası hukuka göre hastanelerin korunması gerekiyor, ama burada bile bize saldırdılar. Hastaneye girdiklerinde herkese ateş etmeye başladılar. Hastaları yataklarında uyurken vuruyorlardı.” şeklinde ekliyor.

Bütün taraflar birbirlerini suçlama yüretiliyor. Bedevi ve Dürzi savaşçılarının yanı sıra Suriye ordusu da sivilleri öldürmekle suçlanıyor.

Hastanede yaşananlar hakkında henüz net bir bilgi yok. Bazı kaynaklar, geçen Çarşamba günü yaşanan ölümlerin sayısının 300’den fazla olduğunu tahmin ediyor ancak bu veri doğrulanmış değil.

Suriye Savunma Bakanlığı, Salı gecesi yaptığı açıklamada, Dürzi nüfusunun çoğunlukta olduğu Süveyda’daki askeri üniforma giymiş kişilerin “şok edici ihlaller” yaptığına dair raporların farkında olduklarını belirtti.

Suriye Afet Yönetimi ve Acil Durum Müdahale Bakanı Raid Salih, bu hafta başında tüm taraflarca gerçekleştirilen iddiaların kapsamlı bir şekilde araştırılacağını söyledi.

Süveyda şehrine olan erişim ciddi bir şekilde kısıtlandığı için yerinde kanıt toplamak oldukça zor. Şehir fiilen kuşatma altında ve Suriye hükümet güçleri, kimin içeri girebileceğini kısıtlıyor.

Şehre girebilmek için birçok kontrol noktasını geçmemiz gerekti. Yangın gören dükkanlar, moloz halinde yıkılmış binalar ve tankların ezdiği arabalar, geçiş yaptığımız yol boyunca sırayla sıralıydı.

Süveyda, Dürzi ve Bedevi savaşçıları arasında ciddi çatışmalara sahne oldu. Bu sırada Suriye hükümeti ateşkes sağlamak için devreye girdi. Dürzi köyleri hükümet güçleri tarafından geri alındı ancak 70 binden fazla nüfusa sahip Süveyda şehri hâlâ Dürzi kontrolü altında bulunuyor.

Hastaneden ayrılmadan önce, sekiz yaşındaki Hala el-Hatib’i teyzesiyle birlikte bir bankta otururken bulduk. Hala’nın yüzü kanlı ve sargılarla kaplı, bir gözünü kaybetmiş gibi görünüyor.

Evde dolapta saklanırken, silahlı kişilerin gelerek kendisini başından vurduğunu söylüyor. Ancak bilmediği bir gerçek var ki, anne ve babası ölmüş durumda.

‘Süveyda’da ateşkes devam ediyor ama gerginlik çok yüksek’

BBC ekibi, Suriye’deki Dürzi savaşçılar ile Bedevi milisler arasındaki çatışmaların arttığı Süveyda’ya yaklaşırken durumun gidişatını değerlendirdi. Süveyda’da şu an için bir ateşkes olduğuna dair bilgiler var ancak bölge hâlâ son derece gergin.

21 Temmuz Pazartesi günü, Süveyda’ya yaklaşık 10 kilometre kadar yaklaştık; burası gidilmesi güvenli görülen en yakın mesafe. Suriye ordusuna ait bir komutan, “İleride Dürzi keskin nişancılar var. En büyük tehlike bu.” şeklinde uyarıda bulundu.

Yolculuğumuzun devamında, tamamen Suriye hükümeti kontrolüne geçmiş olan, terk edilmiş Dürzi köylerinden geçiyoruz. Geçtiğimiz hafta boyunca, bu otoyol bir savaş alanına dönüşmüştü. Dükkanlar ve iş yerleri yakılmış, kaldırımlar mermi kovanlarıyla dolmuş durumda.

Her 800 metrede bir, dinlenmekte olan Suriye ordusu askerlerinden oluşan küçük gruplara rastladık. Siyah giysiler giymiş bu genç adamlar, silahlarını yanlarında bulunduruyor ve sıcak çaylarının tadını çıkarıyorlardı.

Suriye hükümetinin ateşkesi uygulamak için birliklerini konuşlandırmasının üzerinden dört gün geçmişti. Azınlıktaki Dürzi topluluğu ile Bedevi aşiret üyeleri arasında süregeldikleri bu mezhep çatışmaları, 1000’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

  • Suriye’de Dürzilerle tekrar savaşabileceklerini söyleyen Bedeviler kimler?

Şu anda devam eden ateşkes, oldukça kırılgan bir hale gelmiş durumda. Güneye ilerlerken yol kenarında yüzlerce silahlı Bedevi ile karşılaştık. Kırmızı ve beyaz kefiye takmış bu savaşçılar, Suriye hükümetine bağlı askerlerin endişeli bakışlarının altında, meydan okuyan bir tavırla havaya ateş açıyorlardı.

Hepsi de ateşkesin bozulması durumunda yeniden silaha sarılmaya hazır olduklarını belirttiler.

  • Suriye yeni bir bölünmeye ya da iç savaşa mı sürükleniyor?

Bedevi savaşçılar, şehirde rehine olarak tuttuklarını iddia ettikleri yaralı Bedevi savaşçıların serbest bırakılmasını talep ediyor.

Bir Bedevi lider, “Dürziler anlaşmaya uymazsa Süveyda’ya yeniden gireriz.” dedi. “Mezarımız olsa bile.”

Geçtiğimiz hafta içinde yüzlerce kişinin can verdiği iddiaları gündemde. Dürzi gruplar, Suriye hükümetinin Bedevilerin yanında yer aldığını ve yargısız infazlar gerçekleştirdiğini öne sürüyor.

  • İsrail, Dürzileri korumak için niçin Suriye’yi hedef alıyor?

Bu arada, Suriye Kızılayı, yaralıların bir kısmını Süveyda’dan tahliye etmeyi başardı. Bazı yaralıların Suriye’nin güneyindeki Dera kentinin en büyük hastanesine götürüldüğü tespit edildi.

27 yaşındaki Ahmed, koltuk değneklerine dayanarak yürüyordu; üzerinde hâlâ Suriye ordusu üniforması vardı ama sol ayağı sargılıydı. “Roket güdümlü bir el bombası patladı ve bana şarapnel isabet etti.” dedi, yüzünü buruşturarak.

Genç asker, “Süveyda’ya girdiğimizde, önümüzde evler yanmıştı, çocukların cesetleri yakılmış, kafaları kesilmiş çocuklar vardı.” diye ekledi. “Hayal bile edemezsiniz.”

BBC, bu iddiaları bağımsız bir şekilde doğrulayamadı.

  • Suriye’deki Dürzilerin ruhani lideri Şeyh Hikmet El Hicri kimdir?

Hastanenin dışında, Suriye Kızılayı koordinatörü Riham Bermawi ile görüştüm. Durumu “felaket” olarak tanımlayan Bermawi, ilaç ve ilk yardım malzemesi eksikliği yaşandığını bildirdi.

“Birçok ameliyatın yapılması gerekiyor.” diyerek durumu vurguladı. Yaralıların bir kısmını Süveyda vilayetinden çıkarmayı başarmıştı, ancak keskin nişancıların ambulanslara ateş ettiği için o gün başka bir tahliye denemesi yapmanın çok tehlikeli olabileceğini ifade etti.

Peki, Suriye’yi nasıl bir gelecek bekliyor? Geçtiğimiz hafta, Suriye, Esad rejimine son verip yönetimi ele geçiren İslamcı isyancı lider Ahmed Şara’nın iktidara gelmesinden bu yana en ciddi mezhepsel çatışmalara sahne oldu.

Afet Yönetimi ve Acil Müdahale Bakanı Raed el Salih, Süveyda vilayetinde yerinden edilmiş insanların kaldığı bir barınakta açıklamalarda bulunarak, “Hepimizin Suriye için daha fazla çalışması ve tam bir birlik içinde olmamız gerekiyor.” dedi.

“Çok zorluklarla karşı karşıyayız ancak umudumuz da büyük.” ifadesini kullanarak, “Topluluklarımızda akil kimseler mevcut, bu nedenle bu zor süreçten geçip, barış ve adalete ulaşmamız mümkün.” dedi. Ancak Süveyda şehrinin yolunda bu duruma pek tanık olamıyoruz.

“`

Related Posts

Ayvalık’ta binlerce adet sentetik hap ele geçirildi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde polis ekiplerince düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 7 bin 194 adet sentetik hap ele geçirildi.

ABD Suriye Özel Temsilcisi Barrack İsrail ve Suriyeli bakanlarla bir araya gelecek

ABD Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, bugün Paris’te İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani ile Güney Suriye gündemi üzerine bir görüşme gerçekleştirecek.

Gelecek Partisi istifa eden vekillerin arşivini açtı: ‘Şimdi AK Parti düşünsün’

Gelecek Partisi’nin sosyal medya hesabından partiden istifa eden milletvekillerinin AKP’ye yönelik yaptığı eleştiriler paylaşıldı. Paylaşıma, “Şimdi AK Parti düşünsün” notu düşüldü.

Murat Çalık’ın serbest bırakılması için memleketi Trabzon Maçka’da imza kampanyası başlatıldı

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın serbest bırakılması için bugün memleketi Maçka’da imza kampanyası başlatıldı.

İzmir’de Zabıta ile Seyyar Satıcı Arasında Arbede: Kadın Vatandaş Fenalaştı

İzmir’in Güzelyalı semtinde, zabıtanın seyyar satıcıya müdahalesi sırasında yaşanan gerginlikte, bir kadın vatandaş yüzüne darbe alarak fenalaştı. Olay, çevredeki vatandaşlar tarafından cep telefonları ile kaydedildi ve tepkilere neden oldu.

Vezirköprü’de Boğulan Gençler

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde baraj göletine giren 2 genç boğuldu, cesetleri bulundu.