Davos Zirvesi başlıyor… Porselen dükkanındaki fil: Trump
“`html
Davos Zirvesi 2023 Başlıyor: İş Dünyası ve Siyasetçiler Bir Araya Geliyor
İsviçre’nin gözde kasabası Davos, bu akşam düzenlenecek olan açılış ve ödül töreninin ardından 21-24 Ocak tarihlerinde çeşitli oturumlara ev sahipliği yapacak. Zirveye, 130’dan fazla ülkeden 3 bin katılımcı beklendiği açıklanırken, bunlar arasında 60 devlet başkanı ve başbakan da yer alacak.
Bu yıl 55’incisi gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu (WEF), “Akıl Çağında İşbirliği” teması etrafında toplanıyor.
Küresel ekonomide önemli değişimlerin yaşandığı bu dönemde, zirvede büyümenin yeniden nasıl sağlanacağı, yeni teknolojilerin nasıl kullanılacağı ve sosyal-ekonomik dayanıklılığın güçlendirilmesi konuları, toplamda 220 oturumda tartışılacak.
Oturumlarda gündeme gelecek konular arasında; ABD’nin yeni politikaları, küresel işbirliğinin zayıflaması ve bunun ticaret politikalarına etkisi, yapay zeka ile dijitalleşme, temiz enerji dönüşümü, iklim değişikliği ile mücadele ve merkez bankalarının para politikaları gibi başlıklar yer alıyor.
Zirveye Katılan İsimler
Donald Trump, 20 Ocak’ta ABD başkanlık görevini devraldıktan sonra 23 Ocak’ta zirveye canlı bağlantı yapacak.
Zirveye katılması beklenen önde gelen isimler arasında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çin Başbakan Yardımcısı Ding Şüeşiang, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Güney Afrika Devlet Başkanı Matamela Cyril Ramaphosa, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog gibi 60 liderin katılımı bekleniyor.
Ayrıca, Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani’nin de katılacağı zirvede, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Genel Direktörü Ngozi Okonjo Iweala, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus gibi önemli isimler yer alacak.
Davos zirvesine, küresel iş dünyasından 900’ü üst düzey yönetici olmak üzere 1600 temsilcinin katılması bekleniyor. Türk iş dünyasından birçok temsilcinin de zirvede olacağı ifade ediliyor.
Türkiye Zirveye Katılmayacak
Türkiye, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sebebiyle zirveye bir kez daha katılmamaya karar verdi. Bu durum, üst düzey ekonomi yetkililerinin de etkinlikte yer almayacağı anlamına geliyor.
Bloomberg’in haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Davos zirvesine katılmayacaklarını belirtmiş durumda. Konuya dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Türk medyasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki kabine ve ekonomi yönetiminin, Davos Zirvesi’ni bir yıl daha boykot edebileceği yönünde bilgiler yer almakta. Geçen yıl da Türkiye, Gazze’deki çatışmalar nedeniyle zirveyi boykot etmişti.
Trump’ın Mesajları Önemli
ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldikten sonra zirveye video bağlantısıyla bağlanarak katılımcılara hitap edecek. Trump’ın vereceği mesajlar yatırımcılar ve iş dünyası temsilcileri tarafından büyük bir merakla bekleniyor ancak bu mesajların ne yönde olacağı konusunda belirsizlik sürüyor.
Trump, başkanlığı süresince gümrük vergileriyle hem dostlarına hem de rakiplerine tehditler savurmayı ihmal etmemişti. Ticaret savaşlarının geleceği ve bu sürecin küresel ekonomi üzerindeki etkileri belirsizliğini koruyor.
Küresel Belirsizlik Ortamı
Dünya Ekonomik Forumu’nun kurucusu Klaus Schwab, zirve öncesinde yaptığı değerlendirmede, “Davos, dönüşüm içindeki dünyanın zorluklarını çözmek amacıyla hükümetler, iş dünyası ve sivil toplumdan 3 bine yakın karar vericiyi bir araya getirmeye yönelik eşsiz bir platformdur.” dedi.
Schwab, dünya genelinde yaşanan büyük belirsizliklere dikkat çekerek, “Bu yılki toplantıda, Akıl Çağı’nı daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir biçimde şekillendirmek amacıyla işbirliği ve iyimserlik ruhunu teşvik edeceğiz.” dedi.
WEF Başkanı Borge Brende, mevcut toplantının jeopolitik gerilimler, ekonomik parçalanma ve hızlanan iklim değişikliği nedeniyle büyük bir belirsizlik ortamında gerçekleşeceğini vurgulayarak, “Acil zorlukları nasıl ele alacağımız ve yeni fırsatları nasıl yaratacağımız konusunda yenilikçi çözümler geliştirmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.
En Büyük Küresel Riskler
WEF’in yayımladığı Küresel Riskler Raporu, bu yıl en büyük riskin devletler arası silahlı çatışmalar olduğunu belirtirken, aşırı hava olaylarının uzun vadeli en önemli tehdit olarak öne çıktığını vurguladı.
Ayrıca, WEF’in Başekonomistler Görünümü Raporu, küresel ekonominin borç yükü, siyasi belirsizlikler ve parçalanma baskıları altında olacağını öngörüyor. Uzmanlar, ABD ve Çin arasında ticaret savaşının patlak verme olasılığının bulunduğunu belirtirken, önümüzdeki üç yıl içinde mal ticaretinin daha parçalı bir yapıya kavuşacağını öngörüyorlar.
Dünya Ekonomik Forumu Nedir?
Dünya Ekonomik Forumu (WEF), her yıl Davos’ta düzenlenen yıllık toplantısıyla global iş dünyası, hükümet temsilcileri, sivil toplum, medya ve akademi temsilcilerini bir araya getiriyor. Forumun temelleri 1971 yılında Klaus Schwab tarafından atılmıştır. Schwab, genç bir ekonomi profesörü olarak Avrupa Yönetim Forumu’nu kurarak Avrupalı şirketlerin Amerikan yönetim tekniklerinden faydalanmasını hedeflemiştir.
1971’de kurulan bu forum, zamanla değişim göstererek 1987’de Dünya Ekonomik Forumu haline gelmiştir. Davos’un uluslararası platform haline gelmesiyle birlikte, forumda siyasi liderler ve iş dünyası temsilcileri arasında diyalog imkanı sağlanmıştır.
“`