Arktik Okyanusu’ndaki Buz Örtüsü Tarihinin En Düşük Seviyesine Ulaştı

Japonya Uzay Ajansı: Arktik Okyanusu’ndaki Buz Örtüsü Tarihinin En Düşük Seviyesine Ulaştı

Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı (JAXA), Arktik Okyanusu’ndaki buz örtüsünün 2025 yılında son 40 yılın en düşük seviyesine ulaştığını açıkladı. JAXA ile Japonya Ulusal Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün ortak çalışmasında, ‘Shizuku’ adlı uyduyla Arktika’daki buz örtüsü düzenli olarak takip edildi.

Bilim insanları elde edilen verilere göre, bu yıl Arktik buz örtüsü 20 Mart tarihinde 13,79 milyon kilometrekarelik maksimum seviyeye ulaştı. Bu rakam, 2017’deki önceki rekorun 130 bin kilometrekaresi altında kalarak, 1979’dan bu yana tutulan verilere göre en düşük maksimum alan olarak kaydedildi.

JAXA Başkanı Yamakawa Hiroshi, Aralık 2024 ile Şubat 2025 arasındaki her ay için ortalama buz alanının tarihteki en düşük seviyelerde olduğunu belirtti. Hiroshi, iklim değişikliğinin Arktik buz örtüsündeki bu durumun temel nedeni olduğunu vurgulayarak, “Bu gelişmeler hava ve deniz ortamını ciddi şekilde etkiliyor. Kurum olarak izleme ve analiz çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Related Posts

Faerûn diyarından haber var: Neverwinter Nights geri dönüyor

2025 PC Gaming Show kapsamında duyurulan Neverwinter Nights 2: Enhanced Edition, ilk olarak 2006 yılında piyasaya sürülen oyunun modern sistemlerle uyumlu hale getirilmiş versiyonu. Oyun, orijinalde Obsidian Entertainment tarafından geliştirilmişti …

Uzun süre aktivitede bulunmayan Samsung hesapları silinecek

Samsung tarafından yapılan resmi açıklamaya göre iki yıldır aktif bir şekilde kullanılmayan Samsung hesapları silinecek.

Uzayın kokusu sandığınız gibi değil! Bilim insanları açıklıyor

Uzay, kokusuz bir boşluk gibi algılansa da, astronotlar uzay kıyafetlerinden dönerken farklı kimyasal kokularla karşılaşıyor. Bilim insanları, Jüpiter’den Mars’a kadar birçok gezegenin ve gaz bulutunun birbirinden ilginç kokulara sahip olduğunu açıklıyor. Peki, uzayın kokusu aslında nasıl? İşte merak edilenler ve şaşırtıcı gerçekler…

İnsan yaraları diğer memelilerin yaralarından 3 kat daha yavaş iyileşiyor

Yeni bir bilimsel araştırma, insanların yaralarının diğer memelilere kıyasla çok daha yavaş iyileştiğini ortaya koydu. Japonya ve Fransa’dan bilim insanlarının ortak çalışmasına göre, bu yavaş iyileşme süreci insanlara özgü olabilir.

Arabada unutulursa sonu iyi olmuyor! Sıcak yaz günleri için liste: Bir anda patlayabilir

Hepimiz eğer birinin gelip çalmasını istemiyorsak, anahtarlarımızı veya telefonumuzu ortada bırakmanın kötü bir fikir olduğunu biliyoruz. Ancak uzmanlar, yazın sıcak bir günde göz ardı edilen, araçta bırakıldığında sağlık sorunlarına ve hatta yangınlara neden olabilecek başka eşyaların da olduğunu belirtiyor.

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …