Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcak Hava Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor

Yaz mevsiminin ortasında sıcak hava dalgası Türkiye’yi etkisi altına aldı. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Demet Erciyes, bu dönemde kalp sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Sıcak hava vücudu serinletmek için terlemeyi artırırken, su ve mineral kaybı da artıyor. Bu durum kanın akışkanlığını azaltarak pıhtılaşma riskini artırıyor. Ayrıca, sıcak hava damar genişlemesine sebep olarak kalbin iş yükünü artırıyor ve ritim bozukluklarına neden olabiliyor.

Bebekler ve Yaşlılar Daha Fazla Risk Altında

Bebekler, çocuklar ve yaşlılar sıcak hava dalgasında daha fazla risk altında yer alıyor. Bu gruplar genellikle su tüketimini yetersiz olduğu için vücutlarının sıcağa uyum sağlaması daha zor olabiliyor. Diğer risk grupları arasında ise spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları bulunuyor. Yüksek tansiyon, kalp yetersizliği gibi rahatsızlıklardan dolayı idrar söktürücü ilaç kullanan kişilerin ise yaz aylarında doz ayarlaması gerekebilir.

Yapılan Yanlışlar Kalp Sağlığını Tehdit Ediyor

Sıcak havalarda hızla tüketilen buz gibi içecekler vücut için zararlı olabilir. Çok soğuk içecekler boğazdaki mikropların çoğalmasına sebep olabilir. Ayrıca, alkol tüketimi de su kaybını artırarak güneş çarpması riskini yükseltebilir. Şekerli içecekler, çay ve kahve tüketiminin de su kaybını artırdığı bilinmeli ve bu tür içeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir.

Soğuk Suya Dikkat!

Sıcaktan bunalan birçok kişi serinlemek için soğuk suya yönelmek isteyebilir. Ancak, özellikle kalp sağlığı açısından ani sıcak-soğuk geçişlerden kaçınılmalıdır. Vücuttaki ani ısı değişiklikleri kalp üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bunun yerine serin tutan ama terletmeyen giysiler tercih edilmeli, yağlı yemeklerden uzak durulmalı ve spor sonrası klimalı ortamlardan kaçınılmalıdır.

Related Posts

Sıcak havalarda artan “Salmonella” bakterisine dikkat

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklık artışıyla çoğalan Samonella bakterisi tehlikesine karşı gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemini aktardı. Salmonella özellikle bu mevsimde gıda zehirlenmelerinde en yaygın sebep olarak öne çıkıyor. Virüs basit hijyen kuralları ihmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”