Sıcak havalarda artan “Salmonella” bakterisine dikkat

Sıcak Havalarda Artan Salmonella Bakterisine Dikkat!

Medipol Sağlık Grubu’nun açıklamasına göre, piknik ve açık hava etkinliklerinin vazgeçilmezi yaz aylarında besin zehirlenmelerine neden olan Salmonella bakterisi tehlikesi artıyor.

Medipol Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, açıklamada yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte Salmonella bakterisinin daha sık karşılaşıldığını belirtti.

Öztürk, “Salmonella, çoğunlukla bağırsak enfeksiyonlarına yol açan 2 binden fazla alt türe sahip bir bakteridir. Besin zehirlenmelerinde önemli bir rol oynamaktadır.” dedi.

Bu Belirtilere Dikkat!

Salmonella bakterisinin bulaşma yollarını anlatan Öztürk, “Sıcak ve nemli ortamları tercih eder ve özellikle çürümüş veya yeterince pişirilmemiş gıdalarda hızla çoğalır. Ağız yoluyla dışkıdan bulaşan bu bakteri genellikle hayvanlar ve insan bağırsaklarında bulunur. Kontamine olmuş eller ve gıdalar aracılığıyla insanlara bulaşır. Enfekte olduktan sonra belirtiler genellikle 2 ila 3 gün içinde ortaya çıkar.” şeklinde konuştu.

Öztürk, hastalarda genellikle bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın ağrısı gibi belirtiler olduğunu belirterek, “Bu belirtiler ortaya çıktığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir. Hastalık çoğu zaman tedavi edilmeden kendiliğinden iyileşse de özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ciddi sıvı kaybına neden olabilir, bu durumda hastaneye yatış gerekebilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.


“Kaynağı Belli Olmayan Sulardan İçilmemeli”

Uzman Dr. Öztürk, piknik veya doğa etkinliklerinde kaynağı belirsiz suların içilmemesi gerektiğini belirterek, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtanın iyice pişirilmeden tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Öztürk, kişisel hijyenin bulaşmayı engellemede kritik olduğunu vurgulayarak, “Eller yemekten önce ve sonra, tuvaletten sonra mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır. Çiğ etle sebze ve meyvelerin temasından kaçınılmalı, kesme tahtaları ayrılmalı ve gıdalar uygun bir şekilde buzdolabında saklanmalıdır.” dedi.

Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu belirten Öztürk, “Çiğ eti kesilen tahtaları iyice temizlemeden sebze veya meyve doğranmamalıdır, aksi halde evde de bakterinin yayılmasına neden olunabilir.” uyarısında bulundu.

Öztürk, sebzeler, meyveler, baharatlar ve atıştırmalıklarda kontaminasyonun meydana gelebileceğini, son zamanlarda bu tür gıdalardan kaynaklanan salgınların görüldüğünü hatırlatarak, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcaklar arttı; bebekler ve yaşlılarla sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında. Uzman tavsiyesi: İçecekleri ‘buz gibi soğuk’ içmeyin. Şekerli içeceklerle çay ve kahve içmeyi azaltın. Aniden soğuk suya atlamayın. Günde 2-2,5 litre su için. Terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Spor sonrası klimalı ortamlardan uzak durun.

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Mutlu mu yoksa mutsuz musun? Cevabı ağzındaki bakterilerde…

New York Üniversitesi’nden bilim insanları, ağız mikrobiyomundaki çeşitlilik azalmasının, bireylerin ruh sağlığı durumlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini öne sürüyor.

Anoreksiya Nervoza hakkında bilinmesi gereken 10 hayati gerçek

Uzman Klinik Psikolog Melike Yücel, gençler arasında hızla yayılan anoreksiya nervozanın hem fiziksel hem ruhsal sağlığı tehdit eden ciddi bir yeme bozukluğu olduğunu belirterek, erken teşhis ve toplumsal farkındalığın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Sigara ve alkol kullanımında ‘kanser’ tehlikesi

Doç. Dr. Zeynep Gümrükçü, yoğun sigara ve alkol tüketiminin ağız kanserine davetiye çıkardığını belirterek, “Özellikle sigara kullanımında çok yaygın görülen alt dudak yaraları, 2 hafta veya çok daha uzun süre geçmeyen yaralar bizi korkutuyor. Bu dokulardan biyopsi alıyoruz. Ve maalesef kanser hücreleriyle karşılaşıyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”