Milyonlarca çalışanı ilgilendiren yıllık izin kararı: Yargıtay o kuralı değiştirdi

Yargıtay Yıllık İzin Ücretleri İçin Zaman Aşımı Süresini Düşürdü

Yargıtay, kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin tahsilinde zaman aşımı süresini kısalttı. Uzun yıllar 10 yıl olarak uygulanan zaman aşımı süresi artık geriye dönük olarak 5 yıl olarak kabul edilecek. Bu değişiklik, hem çalışanlar hem de işverenler için önemli sonuçlar doğuracak.

Ahmet Kıvanç’ın Habertürk’te yer alan haberine göre, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, daha önce 2012-2017 yılları arasındaki ayrılmalar için 10 yıllık zaman aşımı süresini esas alıyordu. Ancak daireler arası birleşmeden sonra bu süre 5 yıla düşürüldü. Aynı şekilde, 2012’ye kadar geçerli olan 5 yıllık zaman aşımı süresi de 10 yıla çıkartılmıştı.

Zaman Aşımı Süresinde Mevzuat Değişikliği

Türk Borçlar Kanunu’nun 2012’deki yürürlüğünden önce yıllık izin izin ücretlerinde 5 yıl olan zaman aşımı süresi, kanunla birlikte 10 yıla çıkarılmıştı. Ancak 2017’de yürürlüğe giren İş Mahkemeleri Kanunu ile birlikte bu süre tekrar 5 yıla indirildi. Geçici hükümlere göre, 25 Ekim 2017’den önce başlayan zaman aşımı süreleri eski hükümlerle devam ederken, süresi dolmamış alacaklar için 5 yıl esas alınıyor.

Yargıtay’ın içtihadına göre, kullanılmayan yıllık izin ücreti, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte hak kazanılıyor. İşçinin işten ayrıldığı tarihte bu hak doğuyor ve zaman aşımı süresi de bu tarihten itibaren başlıyor. İşçinin işten çıkış şekli hakkı etkilemiyor, işveren haklı nedenlerle işten çıkarsa da izin ücretini ödemek zorunda.

Hak Kaybı ve Sorumluluk Riski

Yargıtay’ın bu yeni içtihatı, geçmişte işten ayrılmış ve izin ücretlerini talep etmemiş çalışanlar için hak kaybı riski oluşturuyor. Aynı şekilde, işverenlerin geçmişe dönük yükümlülüklerini gözden geçirmesi gerekecek. Bu değişiklik, çalışanların haklarını korurken işverenlerin sorumluluklarını artırıyor.

Related Posts

Emeklilerin sabrı taştı! Sokağa iniyorlar hem de enflasyonun açıklanacağı gün!

Milyonlarca emekli hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında ayakta kalmaya çalışıyor. 3 Temmuz’da açıklanacak 6 aylık enflasyon farkı ile bir nebze rahatlamayı uman emekliler için ortaya .çıkan rakamlar iç açıcı değil. Üstelik 2 buçuk emekli …

İsviçre üretim sektöründe umut veren canlanma

İsviçre’de procure.ch tarafından açıklanan İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi PMI, mayıs ayındaki 42.1 seviyesinden haziranda 49.6’ya yükselerek piyasa beklentilerini önemli ölçüde aştı. Bu artış, sektörün yılın başlarındaki seviyelerine …

AYM’den emsal karar: Arabulucunun hatası yargı yolunu kapatamadı!

Anayasa Mahkemesi, arabulucunun yaptığı tarih hatası yüzünden işe iade davası reddedilen işçinin mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AYM, işçiye 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Küresel piyasalarda kritik gün: Gözler ECB forumunda!

Avrupa Merkez Bankası’nın Portekiz’deki zirvesi küresel piyasaların odağına yerleşti. ABD’nin Japonya ve Kanada’ya yönelik sert adımları, belirsizlikleri artırırken; Powell, Bailey ve Ueda’nın açıklamaları yatırımcıların yönünü belirleyecek.

New York borsası yükselişle açıldı

New York borsası, ABD’nin yeni ticaret anlaşmaları yapacağı beklentileriyle haftanın ilk işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,46 artarak 44.020,66 puana çıktı.

Ara zam artık acil! Yoksulluk 85 bini aştı, açlık asgariyi yedi bitirdi

Türk-İş’in yayınladığı Haziran 2025 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken aylık minimum harcama tutarı 26.115 TL’ye ulaştı. Gıda dışındaki temel ihtiyaçlar—kira …